Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
Segona quinzena d'abril 2012

Sergi Sol i Bros

Sergi Sol i Bros

Periodista.

S'ha dit

— 24/4/2012

Sergi Sol: “Estem idiotitzats i captius d'aquest regionalisme principatí que ens han inoculat?”

Els atacs institucionals al català a les Illes Balears han desfermat una onada de protestes de la societat civil illenca, que ha rebut el suport d’una part del Principat. Però alguns sectors del nacionalisme català veuen amb massa distància aquest intent de genocidi lingüístic per part del govern del PP balear, de la mateixa manera que succeeix al País Valencià quan l’executiu alça l’espasa per combatre la unitat de la llengua o per tancar els repetidors de TV3 al seu territori administratiu. Amb tot, aquesta indiferència vers una part de la nació també es produeix en el sentit invers. Una situació que només debilita la llengua i la cultura comuna. En aquest sentit s’expressa el periodista Sergi Sol en un article titulat Ridícul nacionalisme principatí, publicat al diari AVUI-El Punt el proppassat 13 d’abril.

L’articulista adverteix que la unitat de la nació és imprescindible per sobreviure com a poble, però lamenta que, “penosament, avui el nacionalisme català és captiu del provincianisme més ridícul i contraproduent. Als llimbs de la imbecil·litat profunda, i pretenent ser pràctics, s'ha instal·lat en el nostre imaginari col·lectiu que això dels Països Catalans fa més nosa que servei”. En aquest escenari, el periodista denuncia que gran part del nacionalisme “ha decidit que la nació coincideix exactament amb la delimitació de les quatre províncies que s'inspiren en les ínfules de modernitat del jacobinisme francès”.

Sergi Sol considera que aquest nacionalisme principatí està sustentat per “aquells que fins fa quatre dies tenien com a objectiu un encaix amable amb Espanya”, i que encara avui “es resisteix a declarar-se independentista”. Però l’articulista remarca que “de nació n'hi ha tanta o més a les Illes Balears o a àmplies regions del País Valencià que en moltes àrees i ciutats del Principat. Només cal passejar per Ciutadella o la Vall d'Albaida per constatar que la nació hi és molt més viva que al Baix Llobregat o al Tarragonès”.
Al seu entendre, Gandia, Palma o Palafrugell han de ser igual d’importants, i s’han de defensar amb la mateixa intensitat de les escomeses contra la llengua: “O és que no té el mateix valor un catalanoparlant a València o a Manacor que a Lleida? O és que torpedinar l'ensenyament en català a les Illes o al País Valencià no persegueix exactament el mateix objectiu que al Principat? O és que no ens adonem que l'objectiu principal del nacionalisme espanyol ha estat i és la destrucció i/o assimilació de la nació catalana? O és que estem idiotitzats i captius d'aquest regionalisme principatí que ens han inoculat i acceptem mansament?”

Finalment, el periodista adverteix que les Illes, i molt especialment el País Valencià, “són la primera barricada contra el projecte d'assimilació històric de Castella sobre la nació catalana. I un patriota conseqüent el que no pot fer mai és deixar desemparats els compatriotes allí on són més febles que és precisament allí on el nacionalisme espanyol s'hi ha aplicat amb més intensitat i cruesa”. “Si abandonem la perifèria de la nació no només perdem una part del país sinó que ens quedem sense barricades i més exposats que mai. I és que el sentit pràctic d'alguns nacionalistes principatins brilla per la seva absència”, sentencia Sergi Sol.


lectures 1623 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.