Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
Segona quinzena d'abril 2012

Francina Alsina

Francina Alsina

Presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social

Entrevista

— 24/4/2012

Francina Alsina: "La dada que ens permet saber si una persona està o no integrada és veure si s’ha fet voluntari".

Grafòloga i perit cal·lígrafa de professió, Francina Alsina nasqué al barri barceloní d'Horta tot i que als tres anys es traslladà a viure al de Sants. Malgrat que ens diu que els seus primers anys de joventut es va concentrar en el seu ofici, ja des d’un bon començament de l’entrevista ens comunica una gran sensibilitat social. Fins als 26 anys es dedicà a portar el negoci familiar (una carnisseria al mercat de La Boqueria). L’any 1989 comença a col·laborar com a voluntària a la Fundació Arrels, una entitat que cuida molt el seu voluntariat i que està ubicada al Raval de Barcelona i que treballa amb la gent del 4art món i la gent que viu al carrer. “De fet encara sóc voluntària”, ens comenta. De l’aventura que representa presidir una federació de les característiques i importància de la FCVS en vàrem parlar una tarda a la seva seu social.
"L’estat ha d’ajudar les entitats a poder fer les coses en la línia del que estem fent". (Fot. A.C.)etiqueta associacionisme, voluntariat, voluntariatassociacionisme
Sants ha estat i és un barri amb un fort teixit social i associatiu..
Cert. Ho conec bé. Associativament he estat present a aquest barri, però no directament implicada. Ho he viscut i ho he seguit, però. Tanmateix, el món associatiu l’he descobert a l’entrar a la Federació, bàsicament.

Quin és, doncs, el teu primer contacte amb la Federació Catalana de Voluntariat Social?
L’any 2004 col·laboro amb aquesta federació en temes d’immigració. El 2005 em demanen de ser coordinadora de Barcelona. El 2010 la presidenta plega per mandat estatutari i se’m planteja la possibilitat que jo em presenti per ocupar el càrrec. I aquí estic des del 2010.

Voluntariat versus associacionisme
A les associacions els costa més entendre què és un voluntari social que no costa als voluntaris entendre què és una associació.

...

Un voluntari no cal que estigui vinculat com a associat a l’entitat. Aquest és un dels punts que diferencia entre ambdós tipus d’organitzacions i és un concepte que a les associacions els costa d’entendre. Per a mi tot allò que estigui afavorint a una altra persona és voluntariat social, en aquest sentit l’activitat cultural per a mi també és voluntariat social. En general, les associacions estan també oferint un servei. On posem la ratlla? És molt difícil.

El concepte voluntari és relativament nou...
Cert. No sorgeix fins molt entrat el segle XX, quan ja feia molts anys que l’associacionisme existia, i es troba molt lligat a les comunitats religioses, a les parròquies... Jo crec que es poden i s’han de trobar punts de convergència entre ambdues tradicions. A més, cal tenir en compte que actualment estaran cada vegada més barrejades aquestes realitats, ja que es tracta d’un element transversal. En la mesura que trobem més camins per anar junts, estarem més enfortits tots plegats.

Quin creus que ha de ser el paper de les administracions públiques en l’àrea social?
L’estat ha d’ajudar les entitats a poder fer les coses en la línia del que estem fent. No crec ni que tot sigui proteccionisme ni que tot hagi de dependre de l’estat. El fet que la societat civil s’impliqui és bo, malament quan esperem que sigui el “papa estat” que m’ho arregli tot. El que cal és que l’estat deixi treballar a les entitats, que ho fan molt bé.

Presidir una federació d’aquestes característiques t’ha donat una visió diferent de les relacions amb les institucions públiques?
Et permet de conèixer-les més a fons i més de prop, amb tot el que això vol dir i significa. En aquests moments, la relació amb la Generalitat la considero bona, tot el contrari de les relacions amb l’estat, a Madrid, ja que tenen una concepció centralista increïble. Només cal fixar-se en el que ha passat del 0’7; hi ha una sentència judicial a favor de la Generalitat i l’estat no en fa cas. Això no es pot admetre.

Explica’t...
Des de Catalunya les federacions hem fet en aquests darrers anys una campanya bàrbara per conscienciar la gent per tal que marquin la creueta a la declaració de renda en favor de fins socials. L’any passat, a Catalunya el 57% de la gent va fer aquesta opció. Doncs bé, se’ns va retornar un 14% del que s’havia ingressat perquè “calia ser solidaris”, amb l’agreujant que la realitat del moviment associatiu del camp social és molt menor a la resta de l’estat. En aquests moments totes les entitats de Catalunya estem al costat del govern del país per reclamar que una sentència judicial es compleixi.

Com veus el futur?
Sóc optimista de mena. Com a federació estem en un moment de consolidació i cal que les entitats acabin d’entendre quin és el paper que ha de jugar la federació. Hi ha hagut un gran desconeixement dels serveis que la federació dóna i pot donar. Amb tot, he de dir que aquesta dinàmica està canviant.

La cohesió social és bàsica per a un país i és un dels objectius de la vostra activitat. Com la treballeu?
La persona que ha rebut un servei, en la mesura que se sent integrada en el país d’acollida, el que fa és fer-se voluntari... Això es veu de manera diàfana en una enquesta que vàrem fer ara fa uns mesos. La dada que ens permet saber si una persona està o no integrada és veure si s’ha fet voluntari. En aquests moments hi ha molta gent immigrada que està fent voluntariat social. Les entitats federades estan molt conscienciades a mirar d'afavorir aquesta tendència amb un important i desenvolupat programa de formació.

Joan-Ramon Gordo i Montraveta


lectures 2061 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.