Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
Segona quinzena d'abril 2012

Article

— 24/4/2012

Inauguració de la capella de la Mare de Déu de Montserrat a la catedral de l'Alguer


etiqueta Alguer, religió
Dos anys fa, recorria el 50è aniversari de l’arribada a l’Alguer de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, do de l’Abadia i portada a l’Alguer per aquell grup de catalans que a l’agost del 1960 havien donat vida al famós viatge del Retrobament i que ha signat la represa quasi oficial de les relacions de l’Alguer amb les altres terres de llengua catalana.

La devoció a la Mare de Déu de Montserrat era naturalment més antiga i era arribada a l’Alguer al segle XIV amb els catalans al temps de la conquista de Sardenya.

Els lligams de l’Alguer amb la Moreneta, però, havien ja vivit moments de gran significat i d’intensa i emocionant religiositat quan, al 1958, una delegació d’algueresos amb el professor Pasqual Scanu, a nom de tots els algueresos, havia portat i fet donació al santuari montserratí d’una llàntia votiva en plata que representessi tota la ciutat.

La imatge de la Moreneta era estada acollida i exposada a la veneració dels algueresos en la Catedral de Santa Maria i col·locada provisòriament en la capella de Nostra Senyora de les Set Dolors. La restauració del sou retaule ha portat a la necessitat de trobar i donar un distribució definitiva, i amb la major solemnitat possible, a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat.

De posar en marxa les iniciatives per a fer possible la concreta realització del projecte se n’han fet càrrec l’Escola d’Alguerès Pasqual Scanu i l’Obra Cultural, que durant 25 anys acomplien al deure de fer present i viva l’Alguer a Montserrat enviant l’oli per a la sua llàntia.

Triar la nova seu en la catedral de l’Alguer és estada quasi una formalitat: a tots és semblat que la solució ideal fossi una de les capelles gòtiques de la part més antiga de Santa Maria.

Als peus de la imatge, col·locada sobre un pedestal fixat a la paret, un altar en llenya amb un preciós frontal del segle XVIII en seda i brodat en fil d’or i plata, recentment restaurat.

Al costat de l’estàtua, són estades posades dues llànties votives, una donada per la comunitat monàstica de Montserrat i l’altra donada per l’Escola d’Alguerès Pasqual Scanu i per l’Obra Cultural de l’Alguer.

Als costats de l’estàtua de la Moreneta són estats col·locats dos escuts en llenya que representen les ensenyes de l’abadia de Montserrat i de la ciutat de l’Alguer, obres realitzades a entall per Antoni Urtis. Per a la inauguració de la nova capella ha estat convidat l’abat de Montserrat, Josep M. Soler, que, com tots somniaven i esperaven, ha acceptat el convit.

Així, el 9 de febrer a la tarda, festa solemne a la catedral de Santa Maria, on el bisbe de l’Alguer-Bosa, Mons. Mauro M. Morfino, davant d’una multitud de fidels que ningú no esperava tan nombrosos, ha presidit una solemne concelebració, a la fi de la qual el pare abat, amb paraules tocants, ha presentat els significats religiosos, humans i culturals de la cerimònia.

Finalment, el mateix pare abat ha inaugurat la nova capella amb la visible emoció de tots els fidels, que s’és feta més intensa i ha tocat l’àpex quan a conclusió de la cerimònia tots han pogut cantar el Virolai, entonat per la Coral de l’Institut Musical Giuseppe Verdi.


lectures 2436 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Més articles

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.