Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
Primera quinzena d'abril 2012

S'ha dit

— 10/4/2012

Els valors socials del fet casteller: solidaritat, cohesió i integració


etiqueta castellers, integració, valors
L'assemblea de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, celebrada el dissabte 25 de març a Molins de Rei, va aprovar pràcticament per unanimitat el document Els valors socials del fet casteller, que s'havia anat treballant al llarg del 2011, així com l’obligatorietat de l'ús del casc i la prohibició de dur publicitat en la indumentària castellera.

Amb més de 200 anys d’història, el fet casteller ha anat evolucionant per tal d'adaptar-se a les realitats socials canviants. Amb un alt valor simbòlic dins la societat catalana, així com un reconeixement internacional com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, les colles castelleres del Principat reflexionen sobre el seu paper en aquesta societat, garantint un tipus de lleure no consumista, comú a les manifestacions de cultural popular d’arrel tradicional de Catalunya. Per a tal fi són imprescindibles unes entitats obertes i inclusives, perquè “es tracta d’una activitat en què tothom és necessari perquè tothom hi pot aportar alguna cosa; uns espais de solidaritat, cohesió social i integració, especialment de persones nouvingudes, així com de convivència i comunicació plural i intergeneracional; i exemple d’un model associatiu participatiu i democràtic”, remarca el document.

La coordinadora es mostra especialment satisfeta de la tasca social de les colles, que promouen el civisme, “principalment perquè fomentem i posem de manifest un conjunt de valors humans que haurien de ser fonamentals en la nostra societat: treball en equip, compromís envers el col·lectiu, tolerància, solidaritat i esperit de superació, entre d’altres. Tots aquests valors tenen un alt contingut pedagògic, especialment per a la canalla”. És en aquest sentit que els castellers consideren que l’activitat castellera és un bon exemple dels resultats positius que té l’aplicació pràctica de molts d’aquests valors, no només per a aquells que hi participem activament, sinó per a tothom que té l’oportunitat de veure i de conèixer el treball que desenvolupen les colles. “Conscients que els castells ja no són patrimoni exclusiu de les colles, sinó que són símbol del país i aglutinadors de tota una sèrie de valors universals reconeguts per l’UNESCO, declarem la nostra voluntat inequívoca de seguir treballant de manera individual i col·lectiva en el manteniment i desenvolupament d’aquesta manifestació de la nostra cultura popular d’arrel tradicional, així com dels valors propis que la sustenten i del seu caràcter simbòlic”, sosté el document Els valors socials del fet casteller.

En aquesta assemblea del passat 25 de març, les colles castelleres també van acordar, a més de prohibir la publicitat en la roba, una mesura de seguretat important: l’obligatorietat de l’ús del casc per a la canalla, que fins ara era només recomanat. A partir d'aquesta temporada, les colles es comprometen a fer servir aquest element de seguretat en tots el membres del pom de dalt dels seus castells, de manera universal i inexcusable. Només en quedaran exemptes les colles universitàries, a l'espera d'un estudi que treballi el seu cas concret.lectures 3801 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.