Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
Segona quinzena de març 2012

Joan Maluquer i Ferrer

Joan Maluquer i Ferrer

President d'Heptàgon

Referent

— 24/3/2012

En la mort de Jesús Huguet, un capellà patriota


etiqueta Catalunya, cultura, església, jesús huguet, religió
El dia 9 de març passat va morir mossèn Jesús Huguet, atropellat, a Solsona. A la catedral de Santa Maria de Solsona, el dia 12, s’intuïa de seguida que aquell funeral era diferent. Una estelada de grans dimensions (no us sabria dir si feia 10 x 6 m) penjava en l’edifici que confrontava el portal nord, on la gent s’aplegava esperant l’arribada del fèretre. En arribar, l’orfeó Nova Solsona interpretà l’«Oració a sant Jordi». L’exalcalde Ramon Llumà i el sociòleg Salvador Cardús feien guàrdia a l’entrada per a col·locar damunt del taüt la senyera, tal com era voluntat del finat. La catedral, plena de gom a gom, no podia encabir la gentada que pretenia entrar-hi. Darrere l’altar major hi havia el bisbe Novell, amb la mitra, oficiant, ell que assistí mossèn Huguet després de l’accident i que li havia censurat escrits. En començar, uns preveres enretiraren la senyera, però de seguida Llumà i un altre amic de mossèn Huguet reaccionaren i la tornaren a posar damunt del taüt, amb l’aplaudiment dels assistents.

L’homilia de mossèn Jordi Orobitg, molt sentida i justa, ens recordà que Huguet va ser un estret col·laborador del bisbe Antoni Deig quan presentà la proposta d’un Conferència Episcopal Catalana l’any 1991 a la Universitat Catalana d’Estiu. Va ser un teòleg molt preparat que es dedicà exemplarment a la tasca catequètica. Mossèn Orobitg va dir: «I amb quina passió estimava Catalunya!, la pàtria dissortada, que delia perquè fos més lliure, més plena, més solidària, generosament solidària, no imposadament solidària. Era una manera, com sovint recordava el bisbe Deig, de concretar l’amor al proïsme.»
En sortint del funeral, l’Àliga de Solsona ballà davant les despulles de mossèn Huguet, seguint la seva funció primordial de retre homenatge a les persones que en són mereixedores i s’interpretà «Els segadors».

Recordo que quan el vaig conèixer, en el marc de les cinquenes jornades sobre el Nacionalisme Català a la Fi del Segle XX, a Solsona, l’any 1991, em va fer un gran efecte, amb la seva veu un xic ensordida però de missatge diàfan. Més tard, en el consell de redacció del butlletí «El Pregó», he tingut la sort de compartir durant més d’un any els seus escrits i els seus comentaris, plens de sinceritat i intel·ligència.

Mossèn Huguet tenia un esperit crític i exigent amb l’Església, que li comportà la incomprensió i la reprensió dels seus superiors jeràrquics. Ell creia en l’Església i en el missatge de Jesucrist i no entenia determinades decisions, com escrivia el dia 11 de febrer del 2011 a l’article «Per què continuo a l’Església» (http://www.regio7.cat/opinio/2011/02/03/que-continuo-lesglesia/126682.html). Va ser un capellà molt estimat per totes les parròquies per on passà i la seva influència intel·lectual es féu sentir dins de la seva diòcesi de Solsona gràcies a la seva col·laboració al Fòrum Ondara de capellans del bisbat de Solsona (http://bisbatdesolsona.org/ondara/). I fora de la diòcesi de Solsona, les seves col·laboracions interessants i amatents al butlletí «El Pregó», suara esmentat, li permeteren de guanyar-se l’estimació de moltíssims cristians. Ell va ser l’exemple viu d’una Església arrelada al país, una Església senzilla, «de sotabosc», en comunió amb el desig de llibertat del poble que l’acull.


lectures 1865 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.