Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
Segona quinzena de març 2012

Martí Ferrer

Martí Ferrer

President del Moviment Coral Català, responsable de la Mediterranean Office for Choral Singing, membre del Board de l’European Choral Association i membre del Board de l’Euro Arab Youth Music Center (Xipre)

Article

— 24/3/2012

Cant Coral i inclusió.


etiqueta Cant coral, moviment coral catala
El passat dissabte 17 de març va tenir lloc la III Conferència sobre Cant Coral i Inclusió organitzada pel Moviment Coral Català i duta a terme a les instal·lacions del Museu d’Història de Barcelona. Aquesta tercera edició va estar especialment dedicada al cant coral i la intergeneracionalitat, coincidint amb l’Any Europeu per a l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional.

Una vegada més, al llarg de tot un dia de ponències, debats, tallers i concerts, es va poder aprofundir i reivindicar el valor del cant coral com a eina per a la inclusió i la cohesió social.

Mònica Perales directora dels cors de la Universitat de València (des de corals infantils fins a corals de gent gran) va presentar les seves experiències i projectes. Va parlar, de fet, del model més nostrat de família coral, un model molt arrelat a Catalunya. Un marc ideal per a la cooperació intergeneracional.

La metge foniatra Cori Casanova va repassar l’evolució de la veu cantada del nen fins a la persona gran, passant per tots els estadis vitals. Una ponència que va saber compaginar molt bé el rigor científic amb la part pràctica per als nombrosos directors de cor que l’escoltaven.

Micha Stafford (psicòloga i directora de cor francesa) i Hanne Deneire (compositora i directora de cor de Flandes) van abordar, respectivament, les qualitats i potencialitats del cant coral per a malalts de Parkinson i Alzheimer. Va ser molt interessant conèixer de primera mà els programes que als seus respectius països estan duent a terme cadascuna. Uns programes que tenen diferents vessants: la cohesió i inclusió social de gent gran, la garantia del dret a cantar i el valor terapèutic d'aquesta pràctica, especialment en el tractament concret d’aquestes dues patologies.

Kurt Coble, dels Estats Units d’Amèrica, va fer una demostració del funcionament dels seus robots, dissenyats per fer possible que persones que no poden ni cantar ni tocar instruments per les seves limitacions físiques puguin enriquir-se de la pràctica coral acompanyant els cors amb instruments a través dels robots. Kurt Coble està desenvolupant aquest robots per a un projecte de la federació coral de Sèrbia.
A part de les conferències, es va poder gaudir de l’estrena europea del documental “Seriously Singing” de Malcolm McKinnon (Austràlia) i de la Mesa per al Cant Coral i la Gent Gran. Aquesta mesa és un fòrum obert a directors, cantaires, representants de col·lectius de gent gran i de centres de dies i residències, a més de representants del món federatiu coral català. En el debat, que es va celebrar amb la participació de gran part dels assistents, es va posar de manifest la necessitat d’articular fórmules que permetin el treball conjunt de les corals de gent gran. Des del Moviment Coral Català es treballarà per tal de dotar aquest col·lectiu tan nombrós de corals de les eines necessàries per coordinar-se i millorar unes condicions no sempre bones ni suficientment ateses.

Al llarg de la tarda es van poder escoltar dues actuacions. Les més de 40 veus de la Coral de les Aules d’Extensió Universitària de la UBA, dirigida per Victor Frigola, van oferir unes mostres del seu bon treball. Els participants del Taller Coral Intergeneracional, dirigits per Marleen Annemans, van posar el punt final a les jornades amb un petit concert preparat durant aquella mateixa tarda.

En total un centenar de persones van participar en aquesta conferència, entre elles Lluís Puig, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. La propera edició, el març de 2013, estarà dedicada a les dificultats d’aprenentatge (dislèxia, autisme i altres malalties mentals).


lectures 1632 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.