Tornaveu

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
Primera quinzena de febrer 2012

Joan Maluquer i Ferrer

Joan Maluquer i Ferrer

President d'Heptàgon

PROPOSTES

— 15/2/2012

Canemàs, una nova revista de reflexió sobre el fet associatiu als Països Catalans


Documents

etiqueta associacionisme cultural, canemas, revistes
Ha nascut Canemàs: Revista de Pensament Associatiu, impulsada per l’Ens de Comunicació Associativa. Es tracta d’una revista d’assaig que pretén aprofundir en el fenomen associatiu a casa nostra i en la cultura popular i tradicional que s’hi lliga. Abans que el possible lector li vingui al cap la primera pregunta inevitable, el títol de l’editorial del primer número se li avança: «Una revista d’assaig al segle XXI?» I és que en la societat de la pressa, de les noves tecnologies que no ens deixen viure (som localitzables en tot moment, telefònicament i per escrit), potser és necessari que hi hagi un espai sense cobertura, que aturi l’aqueferament que ens agullona.

La revista Canemàs, d’aparició semestral, és constituïda pel mateix consell de redacció de Tornaveu i, per tant, en certa manera n’és el complement.

Canemàs s’estructura en un cos d’articles i estudis de deu a catorze pàgines cadascun (en el primer número n’hi ha nou), en un apartat de cròniques (dues) i de ressenyes (dues) i en una entrevista central. Són formats que menen a la reflexió i a l’opinió (els articles i l’entrevista) i a la informació (les cròniques i les ressenyes). Si la voluntat de la revista és parlar i reflexionar sobre el fenomen associatiu —que tant ens singularitza com a cultura a Europa—, l’àmbit de reflexió són els Països Catalans, més enllà de les traves administratives que interfereixen en la nostra realització cultural, lingüística i, és clar, associativa. En aquest sentit, al primer número trobem un article de Josep Santesmases, president de la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana («De l’associacionisme cultural i els centres d’estudi»); un text de la historiadora valenciana Elvira Asensi («Música i associacionisme: el cas de les bandes valencianes»); una visió des d’Eivissa del lingüista Bernat Joan («Associacionisme i cultura popular a Eivissa i Formentera»); un article de Jordi Fernàndez-Cuadrench sobre la Catalunya del Nord («La cultura catalana i els seus reptes a la Catalunya del Nord»); una crònica de Carlo Sechi sobre l’Alguer («L’associacionisme cultural a l’Alguer»); i la ressenya de la novetat editorial «Les organitzacions de reivindicació catalana a Catalunya Nord: 1960-1981», publicada per l’editorial conflentina Terra Nostra. Al costat d’aquestes aportacions hi ha també articles centrats a Catalunya: «Els cors de la Barceloneta» de Josep M. Solé i Soldevila, «Formes de sociabilitat i renovació musical a través del cant coral a Catalunya» de Jaume Carbonell i Guberna, «Radiografia de l’associacionisme cultural a Catalunya» de Lluís Sàez i Giol, la crònica «Jornada a Tremp sobre cultura popular i tradicional del Tercer Congrés Catalanista» de Glòria-Mireia Montanyà i la ressenya del llibre «Valors tous en temps durs: la societat catalana a l’Enquesta Europea de Valors de 2009». Hi ha altres textos més genèrics, com «Identitat i cultura en el món contemporani» de Xavier Filella i Pla i «L’associacionisme popular festiu» de Bienve Moya. L’entrevista d’aquest primer número és feta al sociòleg i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Salvador Cardús.

La revista té un format de 24 x 15,5 cm, com de llibre, imprès austerament a dues tintes, i amb un disseny interior que juga amb imatges en blanc i negre, interessants, que desenvolupen el sentit literal, sinonímic i figurat del títol, Canemàs.

Canemàs té la voluntat d’afegir-se a la tradició escassa de revistes d’assaig en català. Tenim la Revista de Catalunya (del 1924 i represa d’ençà del 1986), ara en dificultats, Qüestions de Vida Cristiana (del 1959 ençà), o Anuari de la Societat Catalana de Filosofia (del 1988 ençà). Caldrà veure si, de mica en mica, número rere número, som capaços de crear entre tots —lectors i autors— un espai de reflexió sobre el fet associatiu que relligui des del pla teòric el canemàs de la nostra cultura viva, de les associacions i les iniciatives que, al capdavall, ens diferencien com a poble.

Us podeu subscriure a través de la butlleta (preu: 12€ anuals). Cal enviar-la a:
Ens de Comunicació Associativa,
Pl. de Víctor Balaguer 5, 5è,
08003 Barcelona
Telf. (34) 93 269 10 42

lectures 1890 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.