Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
Primera quinzena de juliol de 2011

Joan-Ramon Gordo i Montraveta

Joan-Ramon Gordo i Montraveta

És coordinador de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Article

— 19/7/2011

Associacionisme i voluntariat, dos conceptes diferents?Les societats corals esdevingueren pal de paller als pobles.etiqueta 2on Congrés Europeu del Voluntariat, associacionisme, voluntariat
Fa temps que dono voltes a aquests dos conceptes, associacionisme i voluntariat, els quals cada vegada més se’ls vol presentar com a símils. I cada vegada em surten dubtes que em qüestionen, si més no intuïtivament, aquesta similitud.

La preparació del Segon Congrés Europeu del Voluntariat, que es projecta per al mes de novembre vinent entre una part significativa del món social i associatiu conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, m’ha portat a aprofundir una mica sobre les possibles diferències o complementarietats dels conceptes associatiu i voluntari.

Anomenaré, doncs, algunes d’aquestes possibles diferències i particularitats amb la voluntat d’aportar el meu gra de sorra a aquest interessant debat ‘identitari’.

Penso que el concepte ‘associatiu’ i ‘associacionisme’, i en concret el de caràcter cultural, és més antic que el de ‘voluntariat’, malgrat que les persones que s’associen són voluntàries «per se». I aquesta afirmació, la fonamento en els més de 150 anys que es va donar aquest fenomen a Catalunya. Només cal anomenar les iniciatives dels ateneus, les corals, les agrupacions d’ajut mutu, les organitzacions solidàries, els centres d’ensenyament creats per (i per a) les classes humils i populars… Només cal recordar que en aquests darrers anys hi ha hagut força entitats que han celebrat els 125 i 150 anys d’existència. Això ens dóna una informació fefaent de l’arrelament d’aquestes iniciatives arreu del país. Aquesta tradició i història ha permès dotar molts pobles d’equipaments culturals i socials, construïts per la societat civil com a resposta concreta a llurs necessitats socials davant de la ineficiència i la inoperància de l’Estat.

Un cop situats històricament, cal preguntar-se sobre les possibles diferències entre voluntariat i associacionisme. Són la mateixa cosa? Tenen matisos diferents? Personalment, crec que no parlem exactament del mateix, cosa que no vol dir que no puguem anar plegats, però sempre després de reconèixer llurs diferències i similituds.

Conceptualment parlant (i això no vol dir pas que no es puguin reconèixer matisacions), un voluntari orienta l’activitat com un servei a altri. És a dir, la seva principal finalitat (no pas única, però) és oferir un servei a tercers i normalment dins de l’àrea assistencial. Així, doncs, el principal beneficiari de l’acció no és el qui la protagonitza, sinó la persona a qui va dirigida.

Al contrari, l’associacionisme cultural centra l’activitat en els propis agents i els seus principals beneficiaris són les mateixes persones que fan l’acció. Aquesta diferència, per a mi, és fonamental i dóna una caracterització pròpia i diferenciada.

Fins i tot en els casos de finals de segle XIX on s’organitzaven entitats de socors mutu, escoles populars… els principals beneficiaris eren els mateixos protagonistes, els qui amb les pròpies mans construïen els centres culturals. He de dir, també, que no hem de confondre aquest corrent associatiu amb les accions de caràcter caritatiu que certes classes benestants duien a terme ja aleshores.
Aquesta crec que és una de les claus de volta perquè a ningú que treballi en el camp associatiu cultural, sigui de la cultura popular i tradicional, sigui del món ateneístic, no se li ocorrerà definir-se com a voluntari cultural.

Deia més amunt que caldrà reconèixer les especificitats pròpies de l’associacionisme cultural si volem treballar plegats i fer accions en conjunt que ens permetin generar col·laboracions i sinergies entre tots plegats, com és el cas del proper Segon Congrés Europeu del Voluntariat, congrés que ara no tractaré però que em comprometo a fer-ho més endavant.

lectures 1652 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.