Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
1 - 14 de febrer de 2011

ESDEVENIMENTS

— 3/2/2011

Els Castells són una atracció nascuda en el si de les Festes Decennals de Valls

Cartell commemoratiu de les Decennals.


Albert Batet, alcalde de Valls


«Si preguntem a qualsevol vallenc o vallenca per la seva vida o la seva relació amb les festes, farà servir els anys acabats en 1 per a explicar-vos-ho», s’expressa Albert Batet, alcalde de Valls, al suplement que «La Vanguardia» dedica a les Festes Decennals. «Jo mateix, tinc molt present que el 1981 tenia dos anys; el 1991, amb 11 anys, participava en els actes religiosos com escolà; el 2001, ja estudiava la carrera i era en període d’exàmens, i tot i que una prova em va impedir poder fer Castells el dia de la Candela, vaig anar-hi a la tarda, malgrat que sabia que havia d’estudiar per a un altre examen de l’endemà…, i, per cert, que no em va anar massa bé. I ara, el 2011 —qui m’ho havia de dir llavors!— hi participo com alcalde de la meva ciutat.»L’entrevista, un acte de divulgació de les Festes Decennals, expressa a bastament com aquesta manife

stació és per a la gent de la capital de l’Alt Camp un «element essencial d’identitat». «Cada celebració ha significat un acte nou i la necessitat de treballar més i millor junts perquè la festa fos més gran, més completa», s’expressa el jove alcalde i prossegueix: «Aquest impuls, aquest treball en equip, aquesta cultura de l’esforç, aquest fer pinya per un objectiu comú, alimenta un sentiment d’orgull i d’il·lusió col·lectius.»

Gairebé cinc-cents actes s’inclouen en el programa de l’esdeveniment en els deu dies de durada de les festes. Més de cent cinquanta persones treballen en les diferents comissions, durant dos anys, desinteressadament, en una gran participació de la societat civil amb solucions modernes per a poder mantenir les tradicions. Enguany, han creat la Fundació Festes de la Mare de Déu de la Candela, per a dotar d’una estructura estable l’organització. «Cada vallenc i cada vallenca viu les festes de manera diferent, però durant les Decennals es respira un sentiment d’unió molt especial, ja que tothom està implicat en les festes. Les entitats i associacions formen part de l’organització de les festes, la gent jove fa de voluntària, les famílies decoren les façanes i balcons de les cases, els botiguers guarneixen els aparadors, les empreses s’impliquen amb patrocinis…»

La declaració dels castells com a patrimoni immaterial de la humanitat ha tingut un efecte especial a la ciutat que és per antonomàsia la dels Xiquets de Valls, com ja hem explicat en anteriors edicions de «Tornaveu». «És precisament una tradició nascuda al si de les Decennals. La declaració de la UNESCO és un reconeixement també a Valls, com a ciutat bressol dels castells», precisa l’alcalde que aprofita per a reivindicar el Museu Casteller: «Es tracta d’una reivindicació de molts anys i en aquest moment ja tenim gairebé tot el necessari per a tirar-lo endavant. Tenim espai, tenim el projecte i les institucions implicades en tenim pactat el finançament perquè sigui una realitat.»

L’entusiasme expressat per l’alcalde Albert Batet també va ser als carrers de la ciutat, que ompliren de color una multitud d’uns set mil castellers. Totes les colles castelleres van superar a bastament la tradicional plaça del Blat, una fita històrica que ha constituït la més expressiva manifestació de joia per la recent declaració de la UNESCO, «un reconeixement a la més pura i original de les tradicions culturals de Catalunya».


lectures 1950 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.