Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
15 - 31 de desembre de 2010

Amadeu Carbó

Amadeu Carbó

President de l'Associació Cultural Joan Amades. Educador Social amb estudis en història de l’Art. Dinamitzador i gestor cultural així com activista en el món festiu des de diversos àmbits.

Referent

— 20/12/2010

La cultura popular i tradicional, motor d'integració

L'Ou com balla.
Les tradicions amaguen darrere de les seves manifestacions una potencialitat terapèutica i integradora que apropa la persona amb discapacitat intel·lectual al seu entorn de manera normalitzadora.

El Taller Escola Sant Camil del barri del Guinardó de Barcelona és un centre ocupacional que dóna servei a persones amb discapacitat en edat adulta fa prop de cinquanta anys.

La programació d’activitats en aquest centre és d’una riquesa extraordinària que abraça totes les vessants de la vida d’una persona. Per tant, podem treballar aspectes socials, individuals, grupals, comunitaris i un llarg etcètera. El treball de les rutines diàries esdevenen la clau de volta que ens permet assolir objectius com la inclusió social i aconseguir el màxim d’autonomia possible de la persona.
,
Determinades especificitats del centre han facilitat de plantejar les programacions tenint una cura especial en l’observació del calendari festiu tradicional. Aquest ha esdevingut una font inesgotable de recursos a l’hora de dissenyar, crear i fer activitats terapèutiques.

Girar el mitjó

Ara bé, fins aquí no hi ha res de nou que diferenciï les iniciatives del Taller Escola Sant Camil de tantes altres que sorgeixen en altres serveis dedicats a persones amb discapacitat de tot el territori. En aquest cas, el fet diferencial està en la concepció d’algunes de les activitats i el destinatari final.

Hom podria pensar que aquest tipus d’activitats que es generen dins el centre ocupacional són de preparació, execució i consum intern. No és així. Per a donar-hi un veritable sentit, cal normalitzar-les en el context que pertoca. Si es genera una activitat cultural, és per a ser consumida per algú, i aquest algú ha de ser l’entorn natural del centre ocupacional, és a dir veïns, ciutadans... En una paraula, la comunitat.

És com girar el mitjó. De l’entorn rebem la tradició, que en el centre ocupacional s’elabora de bell nou per tal de que esdevingui terapèutica i, al mateix temps, un producte cultural de qualitat, que retorna a la comunitat que ens l’ha proporcionat.

Dues experiències destacables

En aquest ordre d’idees, el Taller Escola Sant Camil projecta anualment dues activitats obertes al públic de la ciutat que s’han consolidat amb èxit de participació i s’han convertit en cites ciutadanes de ple dret.

La primera a treure el cap pel calendari és l’Ou com balla, de llarga tradició a Barcelona. En aquest cas, la manifestació tradicional s’ha convertit en una instal·lació plàstica que conserva parts dels elements característics —el brollador, l’ou i l’aigua—, però que ha substituït tota l’ornamentació floral per una altra feta amb materials de recuperació. El discurs primaveral de l’Ou com balla tradicional s’ha substituït pel de la reutilització, el reciclatge i el respecte pel medi ambient. Una relectura que actualitza el missatge tradicional.

La segona proposta és l’escenificació d’un pessebre vivent de caire totalment tradicional, amb oficis, escenes costumistes i bíbliques, bestiar i, és clar, l’escena del naixement. La representació duu per nom el Pessebre Vivent de la Torre del Suro, i el dia 21 de desembre d’enguany arribarà a la 17ena edició. L’activitat es fa a l’exterior de la Casa de Repòs Sant Camil i al voltant la Torre del Suro, un edifici modernista de corrent mediterranista construït l’any 1910.

El desplegament tècnic, la creació d’ambients, un vestuari i un attrezzo acurats, però sobretot les grans dosis de treball i d’il·lusió esmerçades per a poder oferir a la ciutat aquest regal de Nadal, han convertit el Pessebre Vivent de la Torre del Suro en un esdeveniment d’una gran acceptació social que es veu recolzat, any rere any, amb un notable augment de públic i un ampli ressò mediàtic.

En podeu trobar informació addicional a www.pessebrevivent.cat i a www.santcamil.org


lectures 2693 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Els més...Un diari ara?
amb 3276 lectures. 20/12/2010
Fracàs escolar i família
amb 2753 lectures. 20/12/2010

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.