Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
24 de novembre - 1 de desembre de 2010

Rafael López

Rafael López

Candidat a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2010, pel PPC

Entrevista

— 24/11/2010

Rafael López: L’Institut ha de ser un punt de trobada que aprofiti les sinergies del país per a tenir la consideració de la societat civil.

- La creació de l’Institut Català de l’Associacionisme Cultural com a necessitat i demanda per a enfortir el sector associatiu cultural i com a evolució de l’actual Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Li vam dir al conseller de Cultura: «Hi ha un desencontre total entre el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i la base associativa de Catalunya de la cultura popular i, més específicament, de la cultura tradicional.»
La primera responsabilitat que té el Govern és considerar, dintre la cultura, una cultura que ha d’arribar a tenir un pes específic en el pressupost de la Generalitat. Nosaltres el xifrem en un 2 % del total. Ha de tenir molta consideració amb la cultura popular i tradicional i, sobretot, amb la gent que hi treballa, des de fa molts anys, a Catalunya i que no ho té fàcil.
Un Centre de Cultura Popular i Tradicional o un Institut, com vosaltres proposeu, no només ha d’intentar fer un canvi des de dalt cap a baix, sinó que el canvi ha de ser a l’inrevés. Les entitats, les federacions, les confederacions i l’Ens ja heu fet un replantejament, ja sabeu quina és la situació i, fins i tot, heu estat autocrítics en dir: «Potser hem de professionalitzar algunes estructures.»
L’Institut ha de ser un punt de trobada que aprofiti les sinergies del país per a tenir la consideració de la societat civil.

- L’aprovació del PecCAT (Pla d’Equipaments Culturals de Catalunya) ha suposat un cert enfrontament amb la tradició de gestió associativa d’equipaments culturals històrics.
El PecCAT comet el mateix pecat de què parlàvem abans. Treballa des del dalt a baix, ja que des de l’Administració s’imposa un determinat model a tot allò que existeix.
Hem oblidat que hi ha una societat molt rica a Catalunya, amb uns equipaments privats molt rics, com els ateneus que tenen molts problemes a l’hora de mantenir-se. El que hem de fer és pensar en aquesta riquesa, no només fent un tractament des de l’àmbit municipal, sinó, sobretot, des de la societat civil i els ateneus. El que s’ha de replantejar és el PecCat com està, que no vol dir pas fer-lo de nou.
Catalunya és un país que s’ha construït des de la seva societat civil i des de la participació ciutadana. Abans que hi haguessin escoles públiques existien escoles d’iniciativa social, les mútues i tot un entramat potent d’entitats al territori. Si volem construir Catalunya com ha de ser, un país de ciutadans i ciutadanes, hem d’aprofitar allò que els ciutadans i les ciutadanes hem construït, no fer-nos competència, perquè perdem recursos econòmics.

- El moviment associatiu cultural com a element de cohesió social, d’integració i de país.
De primer, cal reconstruir el clima de confiança i de diàleg entre l’Administració i els representants dels moviments associatius culturals de Catalunya. Això vol dir, el replantejament del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana, anar cap a l’Institut i fer un replantejament entre tots del que ha de ser.
Perquè, si creiem que la cultura popular i tradicional de Catalunya és participació de la gent, hem de fer que aquestes entitats participin en la construcció del seu futur i que la presa de decisions sigui de baix a dalt i no de dalt a baix. I amb el coneixement del que succeeix al territori, cal fer de la cultura tradicional un pont d’integració: els castells ho han fet molt bé i algunes festes majors, també.
Cal dir, per a acabar, que, si nosaltres som decisius al proper Govern de Catalunya, no tingueu cap dubte que farem pressió: dintre els primers sis mesos, farem un replantejament del que ha de ser el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Joan-Ramon Gordo i Montraveta

lectures 2028 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.