Tornaveu                     Ara és l'hora

Hemeroteca Recomana-ho a un/a amic/ga
1 - 14 d'octubre de 2010

Èric Jover

Èric Jover

Doctor per la Universitat de Barcelona. Vicerector de l'UCE.

Article

— 7/10/2010

«Lo forister» optimista

Interior del teatre de l'Alguer (fotografia Antoni Carné)
L’Alguer és un dels territoris de cultura catalana on la nostra llengua coneix una situació de més fragilitat. No obstant això, sóc optimista.Com ja va ressaltar Tornaveu al núm. 16, l’Obra Cultural de l’Alguer va presentar a l’auditori de l’UCE d’enguany el grup teatral juvenil El Teló, que va representar l’obra de teatre Lo forister. La companyia està formada per onze joves d’entre onze i catorze anys. No vull, en aquest article, entrar a comentar el mèrit artístic dels actors ni el valor intrínsec de la tasca de recuperació d’obres nostres poc representades. En canvi, m’agradaria ressaltar el clar valor afegit que té aquesta iniciativa. Com comentava, la situació lingüística a l’Alguer és difícil i, com a prova un botó, els nois de la companyia de teatre són italianoparlants i aquest ha estat el seu primer contacte amb la llengua. Malgrat això, aquests nois a través de l’UCE i dels merescuts aplaudiments que van rebre tornen a Sardenya amb una visió dignificada de la seva llengua i segur que també la transmetran als familiars i a les amistats. Per això, sóc optimista.

A l’Alguer, el català ha de passar de ser la llengua dels vells a una llengua de retrobament de les arrels, de cultura i també de dinamisme econòmic. Sí, també econòmic: en aquest territori es desenvolupa un turisme de catalans d’arreu que busquen de ser tractats en aquesta llengua. En aquest sentit, els algueresos, sigui quin sigui el seu origen, cada cop més veuen la llengua catalana com un argument comercial. Per això, sóc optimista.A més, cal precisar que la iniciativa del teatre, com moltes d’altres, ha sorgit de l’Alguer i per a l’Alguer. I cal fer especialment esment de l’Obra Cultural de l’Alguer que actua com a catalitzador de totes les iniciatives culturals i identitàries que es generen en aquell racó de Sardenya. Segurament necessiten i necessitaran el nostre ajut, però per a arribar a bon port és completament imprescindible que siguin els mateixos algueresos que decideixin cap on volen avançar i a quin ritme. Per tots aquests motius, tan sols puc ser optimista pel que fa referència a la situació del català a l’Alguer.


lectures 1376 lectures    Comentaris Comenta-ho Imprimir Imprimeix Enviar article Envia

Comentaris


No hi ha cap comentariComenta

El comentari s'ha enviat correctament i està pendent de validaciò.

Més articles

Altres edicions

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Pl. Víctor Balaguer, 5. Casal Clavé
08003 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Antoni Carné, Enric Cirici, Joan-Ramon Gordo, Èric Jover, Joan Maluquer i Josep Santesmases.

Correcció lingüística:
Joan Albert Ros.

CC BY NC


L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català és una iniciativa de la Federació de Cors de Clavé, la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, el Moviment Coral Català, la Federació Catalana de Societats Musicals, la Federació Sardanista de Catalunya, la Fundació La Roda, l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, el Gran Orient de Catalunya, l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, la Federació Catalana de Pessebristes, ADIFOLK, el Moviment Laic i Progressista, la Fundació Paco Candel, la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, el Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació Catalana de Catifaires, la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella de Barcelona, l'Associació Catalana de Puntaires i la Federació de Colles de Falcons de Catalunya.
Entitats col·laboradores: XarxaAteneu, Casals Joves de Catalunya, la Federació Cors de Clavé Catalunya Nord, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya i la Federació d'Associacions i Clubs UNESCO de Catalunya.
Està representat al Consell Assessor de Continguts i de Programació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, és membre del Consell de l'Associacionisme i Voluntariat de Catalunya, del Consell Assessor de Cultura Popular del CPCPTC i de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional del Consell de la Cultura de Barcelona. Premi Arlequí 2011.
Edita la publicació semestral CANEMÀS, revista de pensament associatiu i conjuntament amb l'associació Heptàgon de Projectes Culturals la publicació quinzenal TORNAVEU, Associacionisme i Cultura.
Entitat acreditada per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Inmaterial.
En conveni de col·laboració amb: Consell d'Associacions de Barcelona, Obra Cultural de l'Alguer, Fundació Congrés de Cultura Catalana, Xarxa Audiovisual Local, Projecte Heptàgon, Associació Catalana de Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals, Òmnium Cultural, Agència Catalana de Notícies, Associació Catalana de la Premsa Comarcal, Fundació Jaume Casademont, VilaWeb, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.