Tornaveu
Jusèp Boya: “Necessitem un nou museu per al nou país”

L’aranès Jusèp Boya (Les, 1960) és el nou director del Museu d’Història de Catalunya, creat l’any 1996 en un context polític i social radicalment diferent al d’avui. En una entrevista al diari El Punt-AVUI, Boya explica el seu projecte, que contempla que el museu faci un salt qualitatiu i adopti un discurs més adient a la Catalunya del 2014. “En el moment que Catalunya aspira a tenir unes estructures d’estat, el rol d’un museu com el nostre també canvia. Sobretot perquè, més que mai, sent la necessitat d’explicar Catalunya al món”, reflexiona. Ara bé, Boya no vol que el museu sigui un projecte circumscrit únicament al país, i aposta per “parlar del món”.

Jusèp Boya considera que el Museu d’Història ha de renovar l’exposició permanent perquè “ha envellit, els conceptes ja no responen cent per cent a les noves preocupacions de la historiografia catalana… i el país és un altre. I perquè tenim una nova ciutadania amb uns orígens culturals i geogràfics diferents. El nostre museu ha de proposar un relat integrador. Hem de trobar aquells elements que facin que aquests nous ciutadans pugin a la nostra història, l’enriqueixin i la diversifiquin”. Però avisa que “el museu no és un lloc de propaganda, és un lloc de debat científic i ciutadà seriós”. Així, la història “continua sent el pal de paller, la disciplina troncal”, però és “una història molt oberta que dialoga amb les ciències socials, és una història total que no integra només la història política, institucional i econòmica, sinó també la història de les mentalitats”, afegeix el nou director.

Boya explica alguns dels projectes, com ara una exposició sobre el circ i una sobre la mitologia popular catalana: “El que ens ha arribat són com les restes d’un naufragi. Un patrimoni del món rural que es perd amb la industrialització. I que se substitueix per una nova mitologia. La gent coneix els hobbits i els trolls de Tolkien, però no coneix els menairons o les dones d’aigua! Tenim un bagatge cultural importantíssim, potser amb una riquesa més gran que en altres països, que senzillament va desapareixent perquè anem cap a una cultura cada cop més global. Aquesta és la mirada catalana intel·ligent sobre el món que volem reivindicar”, rebla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa