Tornaveu
Vic consolida la cultura popular com a matèria escolar 

Fa cinc anys, l’Ajuntament de Vic va decidir posar fil a l’agulla per resoldre una mancança que fins aleshores havia passat prou desapercebuda: els infants de la ciutat desconeixien, majoritàriament, els principals elements de la cultura popular catalana, malgrat que la comarca d’Osona té una activitat cultural molt rica en aquest sentit. El consistori va començar a fer prospecció al sud de la ciutat, i en detectar un alt desconeixement entre els infants de les principals manifestacions de la cultura popular catalana, es va decidir a emprendre el projecte Pack de cultura popular per a les escoles. Primer es va començar a implantar a les escoles del Barris sud de Vic, en horari escolar i per a infants de tercer de primària. Com explica la regidoria d’Educació a Tornaveu, “en cap cas vam dirigir el pla només a infants nouvinguts, un col·lectiu molt important als barris del sud de la ciutat, sinó a tots els nens i nenes, perquè vam detectar que el desconeixement era generalitzat. No per ser de Vic de tota la vida els vailets coneixien la tradició castellera, les sardanes o els gegants. A més, vam decidir dedicar-hi una hora lectiva i no fer-ho com a activitat extraescolar, per assegurar-nos que tots els alumnes rebrien aquesta formació”.

De fet, el pla va comptar des del primer moment amb diverses entitats de la ciutat, com el Grup Sardanista Riallera, l’Agrupació Sardanista de Vic, Osona Gegantera, els Gegants del carrer de la Riera, els Geganters de Vic i els Sagals d’Osona, que des de fa cinc anys coordinen aquest pla, que enguany arribarà a 500 nens i nenes de tota la ciutat. La regidoria d’Educació es mostra “molt satisfeta” i constata l’èxit del projecte “perquè enguany hi ha onze escoles de tota la ciutat que duran a terme el pla de formació perquè els més petits coneguin la cultura popular i així valorin més la ciutat i el país”.

En la seva cinquena edició, el Pack de cultura popular arribarà a mig miler d’alumnes d’entre vuit i nou anys de la ciutat. El programa consta de nou sessions d’una hora setmanal, dins l’horari lectiu i al llarg d’un trimestre que cada escola escull. Els alumnes aprendran a ballar sardanes, a fer castells i a ser geganters, amb sessions teòriques i pràctiques. Més enllà d’ensenyar els trets propis de cada manifestació cultural, però, les entitats també promouen valors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa