L’any 1972 naixia una iniciativa per difondre danses d’arreu del món a casa nostra. Amb el lema “les danses dels pobles pel nostre poble”, es van organitzar les primeres Jornades Internacionals Folklòriques (JIF), de la mà de l’esbart Lluís Millet i del seu ideòleg, Joaquim Navarro. Grups folklòrics vinguts d’arreu del món alternaven les seves actuacions amb les dels esbarts. L’escenari, però, se circumscrivia a Barcelona, quedant-ne al marge la resta del país. Set anys després, les JIF començarien a arribar a arreu del territori català, de manera que els grups internacionals feien una gira per diverses poblacions catalanes.

Enguany, les Jornades Internacionals, impulsades per l’associació per a la difusió del folklore, Adifolk, arriben al seu 40è aniversari havent complert, de llarg, les expectatives generades: més de 200 grups d’una setantena de països, que han actuat en places públiques, pavellons esportius, teatres, casals, etc. El president d’Adifolk, Toni Viñas, remarca aquesta consolidació de les Jornades com un espectacle articulat més enllà de les petites actuacions en poblacions: “estem especialment satisfets del fet que, en els darrers cinc anys, hem aconseguit que els actes s’hagin convertit en un veritable espectacle per al públic, professionalitzat i amb una difusió potent”. I és que, efectivament, “el folklore ja queda molt lluny de ser residual com fa una dècada, s’ha consolidat com una peça clau de la cultura d’avui”.

A banda d’aquesta professionalització, Viñas destaca la importància d’estendre les actuacions de les Jornades a molts racons del país, a banda de les grans ciutats, una expansió que ha comportat també la implicació d’un gran nombre d’esbarts en aquest projecte d’abast internacional: “hem aconseguit que moltes poblacions que, per la seva dimensió i cost, no tenen l’opció de veure espectacles de la Xina o de Sibèria, hagin pogut gaudir d’aquests espectacles, i en molts casos, s’hagin incorporat a les jornades amb els seus esbarts i balls conjuntament amb d’altres companyies”. “Allà on hi ha un esbart propi, els intentem incorporar, una política que ha generat un clima de bona relació entre diferents cultures, alhora que també donem a conèixer internacionalment la nostra cultura frontera enllà”, afirma el president d’Adifolk.

Les Jornades comencen el 6 de setembre a Calella, i inicien una gira per diverses poblacions catalanes, que culminarà a Barcelona el dia 10 de setembre amb un concert commemoratiu al Palau de la Música. S’hi podran veure danses de grups d’arreu del món, així com una retrospectiva dels darrers quaranta anys dels esbarts. Les entrades es poden comprar per un preu simbòlic de 5€ al web del Palau de la Música.

Compra d’entrades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa