Tornaveu
Més de 75 pessebres a Catalunya, València i Mallorca

El president dels pessebristes catalans, Josep Porta, ha assenyalat que els pessebres són efímers “obres d’art repartides arreu del país. Els artesans treballen tot l’any per exposar durant uns dies i segur que tothom en té un a prop”, ha dit.

Així mateix, la Federació Catalana de Pessebristes dona a conèixer dues destacades activitats que enguany, durant el cicle de Nadal, els aficionats a l’Art de fer Pessebres, poden visionar a la ciutat comtal.

D’una part, i després de set anys, l’Associació de Pessebristes de Barcelona ha tornat a fer un pessebre a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat de Catalunya, fet que celebren els organitzadors pel reconeixement al Pessebrisme, i el que representa de bona disposició de l’actual govern envers la Cultura Popular i les Tradicions del país.

D’altra, es presenta una magnífica exposició de figures d’àngels, pastors i reis al pati de l’Ajuntament de Barcelona, que sens dubte, són un bon complement del pessebre monumental a l’aire lliure instal·lat a la plaça de Sant Jaume.

Catalunya ha estat des de sempre bressol de grans i reconeguts escultors de figures de pessebre, entre els noms més reconeguts destaquen: Roman Amadeu, Domènech Talarn, Martí Castells i Daniel José Pons.

El pessebrisme a Catalunya, introduït probablement a través dels franciscans, té uns orígens ben remots. Hi ha documentat un pessebre l’any 1300 i es té notícia d’un venedor francès de figures del naixement a Barcelona l’any 1475. Del 1585 hi ha un inventari d’un canonge on apareixen figures de fang. El pessebre familiar era un fet al segle XVI i l’any 1786 hi havia una vigorosa Fira de Santa Llúcia.

Des de començaments del segle XX, el pessebrisme català comença a ser conegut a Europa, especialment a partir de la incorporació del guix en la seva construcció, tècnica que es va iniciar de forma més aviat atzarosa a l’Associació de Barcelona i que s’ha difós per tot el món pessebrístic.

Per tot això, la Federació Catalana de Pessebristes, fundada el 1985 amb la intenció de coordinar, difondre i fer créixer l’art pessebrístic a Catalunya, se sent hereva d’un llegat etnogràfic de primera magnitud que es manté gràcies al treball desinteressat de centenars de pessebristes anònims que configuren les associacions.

Més informació:Federació de Pessebristes de Catalunya

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Enric Benavent a desembre 16, 2011 | 15:53
    Enric Benavent desembre 16, 2011 | 15:53
    Entre els grans figuristes que s'esmenten hi ha una absència notable, Lluís Carratalà, del qual acaba de publicar un llibre el Col.lectiu El Bou i la Mula. D'altra noto que la meitat del text d'aquest article sigui el mateix que des de fa gairebé quinze anys hi ha a l'entrada del web de la Federació. Trobo que és una pena que des de la Federació no puguin dir res més sobre els pessebres que el que es va posar l'any 1998 quan es va crear el primer web. Pera als interessats en informació actualitzada sobre pessebrisme, en un sentit ampli, el web de referència és www.elbouilamula.net, que incorpora una àmplia gamma de notícies i comentaris al voltant del pessebrisme a Catalunya, amb actualitzacions diàries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa