Tornaveu
Obertes les inscripcions del Som Cultura Popular 2018

Ni la cultura popular ni els paràmetres educatius són aliens al pas del temps, i és necessari replantejar contínuament els mecanismes d’entesa entre aquests dos eixos tan importants per la cohesió social d’un país. El context vivencial dels catalans del segle XXI, sotmesos a molts més estímuls cognitius i fonts d’informació que una o dues generacions enrere, ha canviat notablement en pocs temps. En aquest escenari, el Som Cultura Popular 2018 es concep com una oportunitat per conèixer mirades actuals sobre aquestes problemàtiques.

Una gran àgora, que tindrà lloc entre el 25 i 28 de gener a la Fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, útil per visibilitzar les noves vies d’aprenentatge i compartir experiències entre els múltiples agents implicats que hi participen: professorat, associacions de pares i mares, institucions públiques, experts en cultura popular, sociòlegs, pedagogs, etcètera. Rosa Canela, antropòloga i membre del Comitè Organitzador del Fòrum Educació i Cultura Popular, explicava al programa Mans la voluntat “d’explorar l’educació i la cultura popular en un seu transversal: s’analitzarà l’educació molt més enllà dels centres d’educació infantil, i la cultura popular molt més enllà de l’àmbit de la festa”.

Els vincles de col·laboració entre educació i cultura popular compartiran protagonisme, en el Som Cultura Popular, amb la reflexió entorn el Patrimoni Cultural Immaterial. Cada vegada són més els col·lectius i territoris que han decidit catalogar les seves pràctiques festives amb l’objectiu de revaloritzar-les i crear un sentiment de pertinença i identitat entre els seus practicants. La legislació de la Llei del Patrimoni Cultural Immaterial Català i de l’Associacionisme Cultural, actualment en estat de tramitació, evidencia l’interès públic que aquest nou concepte ha generat els darrers anys entre la població i les institucions. El Som Cultura Popular brindarà una plataforma per reflexionar en profunditat sobre les bones pràctiques que aconsella la Convenció per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.

Malgrat que aquests dos àmbits marcaran el leitmotiv de les jornades, el Som Cultura Popular està oberta a la participació de totes les entitats d’abast nacional que desitgin formar-ne part. La programació de l’esdeveniment es decidirà segons les propostes trameses en aquest formulari: presentacions, tallers educatius, mostres editorials de publicacions, fira de jocs i joguines, actuacions, espais gastronòmics, cursos de formació, debats i conferències… Totes les entitats interessades a participar en aquesta gran àgora podeu presentar les vostres propostes fins al mes de setembre.

Som Cultura Popular 2018 és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, Adifolk i la Federació d’Ateneus de Catalunya. Podeu obtenir més informació adreçant-vos a [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa