Tornaveu
La cultura popular en la Mercè 2016

La cultura popular tindrà un paper protagonista en la celebració de les Festes de la Mercè 2016. Una trentena d’activitats ompliran els carrers del nucli històric entre el 23 i el 25 de setembre. Les entitats associades a l’ENS hi seran ben representades. La voluntat del programa ha estat combinar els actes fortament arrelats en la festa major barcelonina i aquells de creació relativament recent que han gaudit del suport popular. Entre els primers, destaca la 44a edició de les Jornades Internacional Folklòriques, organitzades per l’Associació per la Difusió del Folklore (Adifolk), que ens permetrà conèixer mostres de dansa tradicional de Nepal, El Salvador, Xile, Macedònia i Escòcia, o el 66è Concurs de Colles Sardanistes, a càrrec de la Federació de Colles Sardanistes de Barcelona.

També hi haurà espai, tanmateix, per celebracions més joves i fins i tot esbojarrades. Aquest és el cas de la Xambanga de gegants , una desfilada carnavalesca dels gegants que ràpidament ha sabut guanyar-se l’estimada dels barcelonins. Altres propostes recents, com la Moxiganga de Barcelona o el Ball de Bastons de Barcelona, estrenat durant la Mercè 2015, tornen a fer-se un lloc dins el programa. Tampoc hi faltaran aquelles expressions més genuïnes i conegudes de la cultura tradicional catalana: gralles, trabucs, cobla i sardanes, castells, bèsties de foc, falcons, tabals o diables. Els concerts de corals aniran a càrrec de la Federació Catalana d’Entitats Corals i l Federació de Cors de Clavé, que apleguen cantaires d’arreu del país.

Més enllà de les actuacions de carrer, la Mercè 2016 incorpora sis exposicions de cultura tradicional: sobre el seguici popular, gegants, dracs i bèsties de foc, titellles tradicionals catalans entre el segle XVIII i XXI, “110 anys dels gegants de Sant Roc de la Plaça Nova” i la mostra “De pagès a típic. Cent anys de vestits de l’Esbart Català de Dansaires”. Podeu consultar el programa complet en el següent enllaç;

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa