Iniciem una sèrie d’articles en els quals el president de l’Ens de l’Associacionisme Català, Josep Viana, explica la participació de la confederació a Namíbia, en el marc de la 10a Conferència Intergovernamental de la UNESCO.

Divendres 27 i dissabte 28 de novembre

Ens trobem a l’aeroport del Prat. Són les 9:30h del dia 28 de novembre. En Lluís Garcia Petit i jo mateix iniciem el viatge a Namíbia. Anem a la 10a Conferència Intergovernamental de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) de la UNESCO; calen dues línies per escriure-ho: en l’àmbit de la UNESCO, sovint, els noms són llargs i entremaliats. Abans però, haurem de fer una volteta: BCN-LONDRES-JOHANESBURG-WINDOECK. Total uns 12.200 km i una pallissa d’avió, esperes, aeroports, controls i maletes.

Arribem a Namíbia. Calor considerable (33º), però sobretot molt baixa humitat: 5-10%. Paisatge immens, sec, però amb matolls, arbustos i arbres, sobretot acàcies. Arribem a l’hotel. Hi tenim ganes: hem trigat 29 hores, des de la nostra trobada al Prat.

Ens hem fixat en diverses coses. Per exemple, la conducció és per l’esquerra: el colonialisme deixa marques de tot tipus. El trajecte, des de l’aeroport a Windoeck capital, està ple de cledes amb filat, de vegades, electrificat per dalt. Tanques interminables que volen protegir, suposem, el bestiar. Poques carreteres, tot i que a la capital hi ha bastants cotxes. Bones infraestructures i senyalització de carrers; edificis moderns, sobretot els governamentals. El país, amb més de 824.000 km2 i tan sols 2.200.000 habitants, té deserts importants (Namib, Kalhajari, altres); de ben segur que hi haurà diferències substancials segons les zones.

Diumenge 29 de novembre

Com és habitual, un dia abans de les Conferències Intergovernamentals dels estats parts de la Convenció per a la Salvaguarda del PCI, se celebra la reunió del Fòrum de les ONG acreditades per la Convenció, és a dir, aquelles entitats reconegudes per la UNESCO que poden assessorar els òrgans establerts per a la Convenció per a la Salvaguarda del PCI, que és un acord entre estats. L’Ens de l’Associacionisme Cultural Català és una ONG acreditada i va organitzar el juny d’aquest any a Santa Susanna, al Maresme, una Conferència d’ONG acreditades (que també va incloure d’altres entitats no acreditades, com ara nombroses federacions, agrupaments i entitats de cultura popular catalana). Ens retrobem amb representants que van assistir a la Conferència de Santa Susanna, i que insisteixen en què a la trobada es va aprofitar el temps.

Entreguem als assistents fulletons, editats per l’Ens, amb les conclusions de la Conferència, que també hem entregat als diferents representants davant la UNESCO. Els que queden per repartir els deixem al millor lloc possible: al costat de la taula del cafè. Tothom els veu i tothom els agafa. Podeu veure el fulletó al document adjunt.

Comença la reunió del Fòrum. L’Ens és convidat a explicar les conclusions obtingudes a Santa Susanna, en la vessant de les ONG no acreditades; en aquest grup van participar moltes entitats catalanes i algunes entitats de l’Estat i internacionals. En Lluís Garcia Petit resumeix, en anglès i en tres minuts, aquestes aportacions. Al començament dediquem unes paraules a l’Antoni Carné, anterior president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, mort al setembre. Alguns representants que el coneixien es queden trasbalsats.

Acabada la primera intervenció, la Jorijn Neyrinck, responsable del comitè d’organització del Fòrum d’ONG, exposa les conclusions de la Conferència de Santa Susanna pel que fa a les ONG acreditades que hi van participar. Neyrinck fa públics els documents de treball sorgits de la trobada a Catalunya, i que configuren i consoliden aspectes del Fòrum de les ONG: missió, valors i funció, d’una banda, i la contribució del Fòrum a l’Òrgan d’Avaluació de la Convenció per a les candidatures que esperen ser reconegudes com a elements del PCI de la Humanitat, de l’altra. Acabada l’exposició, s’aproven per unanimitat totes les propostes desenvolupades com a resultat de la Conferència.

Després de dinar, el Fòrum continua amb una proposta que porta polèmica: Vers un codi ètic per a les ONG del PCI? Se succeeixen diverses intervencions, preguntes, rèpliques i contrarèpliques. Hi ha alguns conceptes que cal delimitar millor; a tall d’exemple: el codi ètic és per les comunitats depositadores del PCI o per les ONG del Fòrum? El Comitè d’organització del Fòrum convocarà un grup d’experts en els temes, per a reconsiderar-ho tot plegat.

Finalment, se celebra una recepció organitzada pels amfitrions i la UNESCO. El marc és el jardí de l’Hotel. Hi assisteixen gran part dels representants dels països membres de la Convenció i de les autoritats de Namíbia, inclosa la Ministra d’Educació, Arts i Cultura. Després dels parlaments, les actuacions musicals de qualitat: coral, balls tradicionals i un grup modern amb ballarins, que combinen estil modern amb reminiscències antigues. Tota una lliçó de renovació del PCI.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa